Stožer civilne Zaštite Zagrebačke županije donio je zaključak kojim se preporučuje odgađanje svih skupova i organiziranih okupljanja bez obzira na veličinu na području cijele Zagrebačke županije.

Županijski stožer apelira na građane i organizatore da se radi prevencije širenja koronavirusa drže preporuka stožera. Preporučuje se odgađanje svih događanja, a stanovnike Zagrebačke županije pozivaju da se ne odazivaju na skupove.

Sukladno tome Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije neće izdavati suglasnosti za organizaciju i održavanje javnih okupljanja na području cijele županije.

Gradovi Zagrebačke županije su: Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Samobor, Sveta Nedelja, Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica, Vrbovec, Zaprešić, a popis 25 općina je dostupan ovdje.

Napominjemo da GRAD ZAGREB nije dio Zagrebačke županije, te je za događanja na području Zagreba nadležan Stožer civilne zaštite Grada Zagreba.

Ako se organizatori unatoč preporukama ipak odluče za održavanje javnih okupljanja, dužni su provesti sve higijenske standarde koji su propisani od strane Stožera civilne zaštite RH i nadležnih institucija, te preuzimaju punu odgovornost za sigurnost svih sudionika i posjetitelja javnog okupljanja.

Ponavljamo, organizatori okupljanja dužni su:

  • Osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima
  • Dati jasnu uputu sudionicima da se suzdrže od uobičajenog neverbalnog komuniciranja koje uključuje rukovanje i izbjegavaju bliži socijalni kontakt
  • Dati jasnu uputu sudionicima ako imaju respiratornu bolest i/ili povišenu temperaturu (veću od 37.5 °C) da ne dolaze na manifestacije
  • Na vidljivim mjestima istaknuti sljedeće upute koje se mogu preuzeti na niže navedenim linkovima:
  • Plakat za javne prostore
  • Upute za pranje ruku

Više informacija o prevenciji i preporukama dostupno je OVDJE.

Zaključak o javnim okupljanjima na području Zagrebačke županije možete skinuti OVDJE