Izložba Jelene Kašić i Sanjina Vinkovića - BOTANIKA/RECIKLAŽA

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da pogledaju izložbu Jelene Kašić i Sanjina Vinkovića pod nazivom „Botanika/Reciklaža“ u prostoru udruge Artoratorij, ulica Matije Gupca 3, Vrbovec.

Izložba je otvorena do 23. svibnja 2021., radnim danom od 18 do 20 sati i subotom od 10 do 14 sati. Radove Jelene i Sanjina moguće je pogledati i u drugo vrijeme uz prethodnu najavu i dogovor.

Izložba je otvorena za javnost i financirana od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Vrbovca.

Jelena Kašić rođena je u Našicama 8. ožujka 1989. godine. Maturirala je u Osijeku u Školi za dizajn i primijenjene umjetnosti 2007.godine. Iste godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer Kiparstvo. Preddiploski studij (Baccalaurea) završila je kod red.prof. Stjepana Gračana, a diplomsku godinu 2013. godine u klasi red.prof. Peruška Bogdanića.

Izlagala je na mnogim skupnim i tri samostalne izložbe. Sudjelovala je na brojnim kiparskim i slikarskim radionicama, a 2018.godine dobila je II. mjesto za najbolju skulpturu na Festivalu skulpture u pijesku u Loparu na Rabu. Radila je kao restaurator-konzervator te ilustrirala slikovnicu „Klepetan i Malena“.

Od 2013. godine članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) te živi i radi u Zagrebu.

 Botanika

„Svaki crtež prikazuje određenu biljku ili samo detalj biljke. Kao i u botanici bavim se izgledom, građom, razvitkom i karakteristikama pojedinih biljnih vrsta. Crtežima vlada svojevrsna asimetrija oblika, ploha, boja i linija. Asimetrija koja naznačava nepravilnost i nejednakost, koja ističe karakter biljke, a opet čini svojevrsnu harmoniju kao i u prirodi. Harmonija, tj. sklad je upravo ono što me vodi prilikom crtanja i stvaranja. No sklad je suviše relativan pojam, kao i značenje koje nosi, te je ovom prilikom prikazan moj doživljaj sklada kroz likovni izraz.

Kombiniranim tehnikama, prvenstveno uljnim pastelom i pažljivo odabranom paletom boja dočaravam promatraču optičku ravnotežu i vizualan užitak.“

Sanjin Vinković, rođen je u Zagrebu 1988. godine.

2007. godine završava “Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna” u Zagrebu.

Akademski naziv magistar kiparstva stekao je 2013.godine u klasi profesora Mile Blaževića na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Od 2012. godine izlagao na raznim skupnim i samostalnim izložbama (Zagreb, Đakovo, Rijeka…), te likovnim kolonijama ( Festival skulptura u pijesku na Rabu, Akvareli na skeli u Zaprešiću…), te sudjelovao na likovnoj rezidenciji u Belgiji.

Stručno se osposobljavao za posao “majstora izrade kazališne rekvizite” u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

2018. godine dobio nagradu za “kreativno umjetničko rješenje” za skulpturu u sklopu Floraart-a.

Živi i radi u Zagrebu.

Reciklaža

„Ideja rada je od ostataka drugih projekata uzimati otpatke drvene građe, dodatno ih obraditi, te pažljivo stvarati smislenu kompoziciju od oblika i boje. Redovnom akumulacijom materijala radovi su konstantno u nastajanju.

Skulptura prikazana na izložbi predstavlja Ikara, mitskog letača čija težnja za dosezanjem nadljudskih principa završava pogibijom i padom.“

Jelena Kašić i Sanjin Vinković zajedno djeluju kroz umjetnički obrt Kreiraj o čemu možete više pročitati na poveznici www.kreiraj.hr.

Za više informacija o udruzi i kontakt možete pronaći na mrežnoj stranici udruge www.artoratorij.hr.