Vrbovečka pera ima dugu tradiciju proizvodnje, a njena receptura prenosi se s koljena na koljeno. Pisanih izvora o tome je malo, međutim postoji usmena predaja od žena koje pripremaju tradicionalna jela na manifestaciji “Kaj su jeli naši stari”, zahvaljujući kojoj se recept i sačuvao. Na prvoj takvoj manifestaciji u Vrbovcu, davne 1981. godine, upravo je pera pripremljena tradicionalnim načinom, a pripremile su je žene iz udruge žena, odnijela pobjedu u kategoriji desert. Kroz proteklih 37 godina zapisano je i publicirano u kuharicama nekoliko recepata pere, a najviše se traži i prodaje upravo »Vrbovečka pera«. Posebnost vrbovečke pere je što se izrađuje od dizanog tijesta, a nadjev isključivo od sira, vrhnja, jaja, soli s dodatkom brašna ili krupice, bez drugih sirovina u smjesI. Također vrbovečka pera uvijek je okruglog oblika.

Godine 2015. dio žena iz udruga, Srednja škola Vrbovec (u kojoj postoji smjer kuharstvo), jedan ugostitelj s područja Vrbovca i Turistička zajednica Grada Vrbovca odlučili su zaštititi proizvod Vrbovečku peru znakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta. To je jedan od tri moguća oblika zaštite proizvoda. Kako nositelj zaštite treba biti skupina proizvođača, osnovana je udruga proizvođača „Pera“ i krenulo se u izradu prijedloga specifikacije proizvoda i laboratorijske analize kako bi se dobila deklaracija proizvoda. Paralelno s tim procesom, udruga se natjecala za sredstva Ministarstva poljoprivrede za provedbu tog projekta. 2016. godine sredstva su ostvarena. Izrada specifikacije proizvoda, kao i statistička istraživanja tržišta, privode se kraju, kako bi se zatražio (prvo) nacionalni znak zaštite pri Ministarstvu poljoprivrede. Tada Ministarstvo poljoprivrede (kao nadležno nacionalno tijelo) podnosi zahtjev za zaštitu Europskoj komisiji.

Dobivanjem znaka zaštite proizvoda na razini EU, Vrbovečka pera postat će prvi proizvod u Hrvatskoj koji nosi oblik zaštite Zajamčeno tradicionalni specijalitet.