Loading Događaji

« Svi događaji

  • Ovaj događaj je završio.

Vincekovo u Vrbovcu 2019.

20.01.2019.

Blagdan sv. Vinka poznatiji pod nazivom „Vincekovo“ svake godine krajem siječnja slavi se u čast zaštitniku vinogradara, vinograda i vina, a drevni običaj je da 22. siječnja, na sam blagdan, vinogradar po prvi put ide u pohode svom vinogradu. Reže nekoliko šiba vinove loze, okiti trs domaćim kobasicama i zalije vinom kako bi grožđe što bolje rodilo. Šibe (rozgove) stavlja u vodu u zagrijanu prostoriju iz kojih izrastaju pupovi te na temelju broja pupova procjenjuje kakva će biti rodnost u novoj vinogradarskoj godini.

Vrbovečka udruga vinara i vinogradara već 26.-u godinu zaredom, uz potporu  Turističke zajednice grada Vrbovca i Grada Vrbovca, organizira Vincekovo u vrbovečkim goricama. Svake godine svečano orezivanja „trseka“ i druženje održava se u vinogradu obitelji jednog od članova Vrbovečke udruge vinara i vinogradara, a ove godine na svome imanju dobrodošlicu će nam poželjeti obitelji Bađun na Vinterevcu. Kroz sam postupak orezivanja u vinogradu domaćina vodit će nas „ceremonijal meštri“, praćeni tamburaškim sastavom „SVITA“ i članovima HKUD-a „Petar Zrinski“.

Polazak i druženje u vinogradu održat će se 20. siječnja 2019., u nedjelju s početkom u 11.00 sati prema sljedećem protokolu:

 

11.00 – 12.00 sati – Okupljanje sudionika i gostiju ispred Lovačkog doma u Celinama,

12.00 sati – Formiranje svečane povorke i polazak prema vinogradu domaćina,

12.15 sati – Svečanost rezidbe uz „meštre ceremonijala“,

12.45 sati – Vinogradarski domjenak na imanju domaćina za članove udruge i goste uz tamburaški sastav  “SVITA”.

 

 

 

Želimo Vam ugodan boravak u Vrbovcu.

Očekujemo Vas s radošću.

Detalji

Date:
20.01.2019.

Organizer

Vrbovečka udruga vinara i vinogradara
Email:
info@vinogradari-vrbovec.hr
Website:
http://www.vinogradari-vrbovec.hr/