Udruga „Život“ Pogančec osnovana je u kolovozu 2007. godine s ciljem razvoja kvalitete življenja i poticanja održivog ruralnog razvoja sela Pogančec i okolice. Sukladno ciljevima, djeluje na području sela Pogančec i okolice, a administrativno pripada općini Preseka u Zagrebačkoj županiji.

Selo Pogančec broji tridesetak kuća i domaćinstava , pretežita djelatnost stanovnika je poljoprivreda, bilo kao osnovni ili dopunski izvor prihoda,. Osobitost ovog sela je zavjetna kapela Svete Marije Lauretanske, prekrasna barokna kapela iz 1780. Godine koju udruga promovira, potiče nadležne institucije na što bržu njenu obnovu , kako bi se sačuvala od propadanja, stavila u funkciju i dovela goste u ovaj pitoreskni seoski krajolik kojega nadvisuje ova vrhunska umjetnička sakralna građevina.

U početku a i danas udruga broji 30-tak članova, koji od samog osnutka poduzimaju brojne aktivnosti, edukacije i stručna putovanja.Svake godine udruga aktivno sudjeluje na turističko-kulinarskoj manifestaciji „Kaj su jeli naši stari“ sa jelima i kolačima svojega kraja.

Udruga je sudjelovala sa jednom svojom članicom u izboru najzornije hrvatske seoske žene,te organizirala više stručno – edukativnih putovanja- seoski turizam i obiteljska gospodarstva u Istarskoj županiji, muzejsko-galerijske djelatnosti, sakralni i izletnički turizam u Ličko-senjskoj županiji, vinske ceste u Varaždinskoj županiji i druge.

Udruga se financira isključivo donacijama , pretežno iz proračuna Zagrebačke županije (za edukativne programe), te iz proračuna općina Preseka.

Udruga „Život“ Pogančec i dalje će aktivno sudjelovati u svim aktivnostima sela Pogančec, općine Preseka i Zagrebačke županije, promicati ljepotu življenja na selu i razvoj sela, a osobito i dalje surađivati s Turističkom zajednicom grada Vrbovca na očuvanju baštine svoga kraja kroz održavanje turističko – kulinarske manifestacije „Kaj su jeli naši stari“.

Predsjednica je Mirjana Kožar 01 2724 518